Lichtpuntjes (column van Timo Pauw)

06-04-2020

In de bijzonder gure wereld waarin wij nu leven houd ik - en ik ben vast niet de enige - graag vast aan lichtpuntjes.

Een van mijn lichtpuntjes is dat er nu veel wordt gesproken over de indeling van onze democratie met daarin de grondwet in het bijzonder.

Ikzelf kreeg daar een week of 6 geleden voor het eerst mee te maken. Dit in de rol van voorzitter van deze mooie gele vereniging, waar ik samen met mijn mede bestuursleden onder andere verantwoordelijk ben voor het uitschrijven van onze algemene ledenvergadering. Dat moet natuurlijk zorgvuldig, omdat de ALV zoals hij wordt afgekort het hoogste beslisorgaan is binnen onze vereniging.

De datum stond al vast toen de overheid, in de de strijd tegen de verspreiding van het virus, bijeenkomsten moest verbieden. Toen één van onze leden de vraag stelde of dat ook voor onze vergaderingen van toepassing, was kwam uit mijn mond een volmondig "ja".

Na een nachtje slapen ging ik toch twijfelen over mijn antwoord. In het licht van de discussie van vandaag over de vrijheid van godsdienst waren mijn gedachten toen bij de vrijheid van vergadering en vereniging. Mag een overheid (rijk, provincie of gemeente) besluiten een verbod te plaatsen op deze bijeenkomsten?

Even zoekend op het internet kwam ik uit de Wet Openbare Manifestaties die in 1988 actief werd. Hierin staan bepalingen betreffende de uitoefening van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en van het recht tot vergadering en betoging. Mijn antwoord had eigenlijk moeten zijn dat de ALV onder bepaalde voorwaarde altijd door moet kunnen gaan.

Gelukkig heeft ons bestuur niet met deze wet in haar gedachte het besluit genomen om de ALV uit te stellen, maar op basis van ons gezond verstand. Het bestuur van PRO Sliedrecht heeft in het licht van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden verantwoording af te leggen aan de leden, maar er zijn nu wat belangrijkere zaken die eerst aandacht verdienen.

Ik zelf heb inmiddels 5 keer de belofte afgelegd om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. Hierin beloof ik trouw te zijn aan de grondwet. Menig keer werd mij gevraagd wat hiermee nu precies wordt bedoeld en vandaag de dag wordt ook die vraag beantwoord.

Uiteraard snap ik dat, of het nu een religieuze bijeenkomst is of een andere vergadering of bijeenkomst, het nu heel wijs is om dat niet te doen maar een verbod vanuit de overheid is daarin niet het middel. Gezond verstand volgens mij wel.

Ik hoop dat al mijn mede volksvertegenwoordigers in ons mooie land dit ook voor ogen hebben.

Mbr> Timo Pauw
Voorzitter vereniging PRO Sliedrecht


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Lichtpuntjes (column van Timo Pauw)