Kapitaalbehoefte Stedin

17-05-2021

Op 25 mei neemt onze gemeenteraad een besluit over een kapitaalverstrekking aan Stedin.
Stedin vraagt haar eigenaren (aandeelhouders) om 180-200 miljoen extra kapitaal te storten. Dit om het bedrag aan eigen geld te verhogen, omdat er 7 miljard nodig is om te investeren in de kabels en leidingen in de grond voor de levering van stroom en gas.

In eerste instantie lijkt het erop dat, door deel te nemen, de gemeente gaat beleggen. De wetten, waar ook een gemeente aan moet voldoen, staan beleggen niet toe. Maar waarom is het dan toch nodig dat de gemeente extra kapitaal gaat storten?

Allereerst een stukje geschiedenis. Tot achter in de vorige eeuw hadden gemeenten een eigen energie-bedrijf. Deze gingen steeds meer samenwerken en uiteindelijk is daar het bedrijf Eneco uit voort geko-men. Eneco verkocht, leverde en transporteerde stroom en gas aan de inwoners van hun verzorgings-gebied. In 2017 moest het bedrijf Eneco (door wetgeving) gesplitst worden. Hieruit zijn de bedrijven Eneco - voor de verkoop en levering van stroom en gas - en Stedin - voor het transport hiervan - voort-gekomen. In 2020 is Eneco door de gemeente verkocht. Dus zijn 44 gemeenten, waaronder Sliedrecht, nog steeds eigenaar van Stedin.

Stedin is dus het bedrijf (netwerkbeheerder) dat via de kabels en leidingen in de grond ervoor zorgt dat er inderdaad gekookt kan worden en apparaten werken bij de inwoners van Zuid-Holland en delen van Utrecht, Gelderland en Noord Holland. Je betaalt daar ook voor. Je kunt dit op de jaarlijkse afrekening van stroom en gas terugvinden onder de zogenaamde ‘netwerkbeheerkosten’.

Waarom moet er dan 7 miljard geïnvesteerd worden?
De kabels en leidingen die nu in de grond liggen, zijn daar vooral neergelegd om stroom en gas te leve-ren voor normaal gebruik, zoals gewoon was in de vorige eeuw. Maar inmiddels weten we wel beter. Zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch rijden hebben grote wijzigingen gebracht in het energie-verbruik. De leidingen zoals nu in de grond liggen kunnen het verbruik niet meer goed aan, met als ge-volg storingen en soms zelfs het niet meer kunnen verwerken van terugleveringen van stroom uit de zonnepanelen. Oftewel; we staan aan een keerpunt in ons energieverbruik. Tel daar bij op de verdere gevolgen van de energietransitie, zoals “Van gas los”. Dit alles maakt dat de kabels en leidingen, maar ook de tussenstations (transformatorhuisjes) vernieuwd en/of uitgebreid moeten worden. Dat vraagt de komende jaren grote investeringen.

Om deze investeringen te kunnen betalen moet Stedin veel geld lenen. Hierbij is het van belang dat dit gebeurt tegen voordelige tarieven. Immers, deze kosten worden via de netwerkbeheerskosten altijd doorberekend in de jaarlijkse energieafrekening aan de gebruikers . Om het rentetarief laag te houden is eigen geld nodig. Gelukkig niet het gehele bedrag, maar wel een deel.
Daarom wordt er om nieuw kapitaal gevraagd. Je kunt dus zeggen dat dit in het publiek belang is. Daarmee is het gemeenten wel toegestaan om dit soort beleggingen te doen. Het is ook daarom dat PRO Sliedrecht wel zou kunnen instemmen met deelname in dit extra kapitaal.


Rob Penning
Burgerraadslid PRO Sliedrecht


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Kapitaalbehoefte Stedin