Het sprookjesboek van Sliedrecht

09-11-2020

In Het Kompas Sliedrecht van 5 november verscheen onderstaande column van fractievoorzitter Mark Verheul.

 

In maart van dit jaar is een groot deel van het college vernieuwd en hebben we een nieuwe (tijdelijke) burgemeester gekregen, waardoor driekwart van het college nu bestaat uit mensen die zelf niet in Sliedrecht wonen. Maar dit zijn wel de mensen die bedacht hebben wat er in Sliedrecht zou moeten gebeuren, gesteund door de huidige coalitie. Dat deze coalitie niet altijd veel waarde hecht aan deze afspraken is geen nieuws (kijk maar naar het verhaal rond de Groen van Prinsterer).


Nu wordt er normaal gesproken elk jaar een kadernota opgesteld, waarin de financiële koers staat voor ons dorp in het komende jaar. Tot onze verbazing verscheen er dit jaar ineens in plaats van een kadernota een toekomstvisie, waarin wordt vastgelegd wat er tot 2030 gaat gebeuren in Sliedrecht.
Hierin staat, onder andere, dat er voor 2030 maar liefst 2500 woningen bij komen in Sliedrecht, waarvan de helft boven het spoor, waardoor er 4,5 miljoen van de Enecogelden in een potje gestopt wordt voor deze “luchtfietserij”. 4,5 miljoen die we goed kunnen gebruiken voor onze gemeenschap, zoals bijvoorbeeld voor het behouden van de gratis zwemlessen zodat alle kinderen binnen ons dorp een zwemdiploma kunnen halen.


Ook zijn er in 2022 en 2026 nog verkiezingen, waardoor er weer van alles kan veranderen. Deze toekomstvisie is in onze ogen dus meer een sprookjesboek dan een realistisch scenario.
Daarnaast zijn wij er van overtuigd dat er meer woningen moeten komen voor starters en alternatieve woonvormen, zoals tiny houses, maar zien wij niet de meerwaarde van 2500 woningen in het midden en duur segment, die ook bedoeld zijn om in de woningbehoefte van de hele regio te voorzien.


Als het bij 2500 woningen blijft, want de gemeentesecretaris plaatste afgelopen week een tweet waarin een foto staat waar wordt gesproken over “minimaal 2000 woningen”. Dat kunnen er dus ook meer dan 2500 zijn, aangezien er nu geen vast aantal meer wordt genoemd.
Inwoners, bedenk goed dat u in 2022 zelf weer de kans krijgt om deze koers te wijzigen en te bepalen of we op deze bladzijde van het sprookje blijven of de pagina omslaan naar een compact, leefbaar en duurzaam dorp, zonder stadse fratsen.


Mark Verheul
Fractievoorzitter PRO Sliedrecht


Reacties

23-11-2020 20:45 - Peter Kraaijeveld:

Goede en doordachte reactie over leefbaarheid en duurzaamheid. Complimenten !

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Het sprookjesboek van Sliedrecht