Wat zijn de Eneco-gelden?

02-11-2020

Om te snappen hoe de gemeente opeens aan 23 miljoen euro komt, moeten we even terug in de tijd.
Ooit had Sliedrecht een gemeentelijk energiebedrijf en de gemeente was daar eigenaar van.
Om als gemeenten minder taken en dus zorgen te hebben, zijn er vele gemeentelijke energiebedrijven samengevoegd tot een regionaal energiebedrijf waar gemeenten dan aandeelhouder van werden. Na meerdere fusies en naamsveranderingen, was daar Eneco en Sliedrecht was voor circa 0,55% aandeelhouder.
Eneco leverde stroom en beheerde het energienet.

Nu hebben we al jaren een regering die gelooft in marktwerking, dus kwam er een nieuwe wet. In deze wet, werd een scheiding gemaakt tussen het leveren van energie (en daar moest concurrentie zijn werk doen) en het beheren van het energienet. Dit had tot gevolg dat ook Eneco moest worden opgesplitst in Eneco als energieleverancier en Stedin als beheerder van het energienet.

Tot en met 2019 ontving de gemeente Sliedrecht elk jaar een aanzienlijk bedrag aan dividend op de aandelen en dit geld werd jaarlijks gebruikt als inkomsten.
Doordat grote gemeenten als Rotterdam, Den Haag, Delft, Dordrecht en vele anderen de verkoop van deze aandelen als de kip met de gouden eieren zagen, zijn dit jaar de aandelen van energieleverancier Eneco verkocht en alle aandeelhouders kregen daar ettelijke miljoenen voor, afhankelijk van de hoeveelheid aandelen die zij hadden.

En zo komt de gemeente Sliedrecht dus aan het gigantische bedrag van 23 miljoen euro, die nu in één jaar door het college en met goedvinden van de huidige coalitiepartijen worden uitgegeven…


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Wat zijn de Eneco-gelden?