Gelijke kansen op zondag

14-10-2022

Aanstaande dinsdag, 18 oktober 2022, moet de gemeenteraad een besluit nemen over het voorstel Winkeltijden Sliedrecht. Burgemeester en wethouders willen het mogelijk maken dat bedrijven ten noorden van de A15 iedere zondag open mogen.

Dit voorstel is een compromis tussen de coalitiepartijen SGP-Christenunie, CDA en VVD. Volgens het coalitieakkoord is het economisch belang de belangrijkste reden voor deze verruiming. Maar blijkbaar telt het economisch belang van de bedrijven ten zuiden van de A15 niet. PRO Sliedrecht is van mening dat gelijke kansen voor alle ondernemers moeten gelden. Daarom zullen wij aanstaande dinsdag een voorstel doen tot wijziging van het besluit, zodat alle bedrijven binnen de grenzen van Sliedrecht die dat willen op zondag open mogen.

Tijdens de eerste behandeling van dit voorstel kregen wij de indruk dat de SGP-Christenunie ondanks gemaakte afspraken van plan is tegen dit besluit te stemmen. Daarom hebben wij het vermoeden dat deze afspraken in de coalitie zijn gemaakt met de gedachte dat PRO Sliedrecht (en andere oppositiepartijen) dit voorstel aan een meerderheid willen helpen.

Natuurlijk wordt dit besluit door de VVD geclaimd als een overwinning, maar voor PRO Sliedrecht is het een verlies dat een deel van de Sliedrechtse ondernemers minder kansen krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat 22% procent van de Sliedrechters op zondag de dagelijkse boodschappen doet. Dit betekent dat zij dit buiten Sliedrecht moeten doen. Ook op dit gebied willen wij eerlijke kansen creëren, omdat onze lokale ondernemers zo omzet mislopen.

Als ons wijzigingsvoorstel niet wordt aangenomen, zal PRO Sliedrecht tegen het voorstel van het college stemmen. Dit doen we niet omdat we tegen de zondagsopening zijn; wij zijn ervoor de keuze aan ondernemers te laten om op zondag open te gaan. We doen dit omdat we pal achter alle lokale ondernemers staan en gelijke kansen willen creëren.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Gelijke kansen op zondag