Geen warmtenet, maar waterstof!

30-03-2021

Op 15 maart jl. organiseerde de gemeente Sliedrecht een informatiebijeenkomst over de energietransitie in Sliedrecht. Tijdens deze vergadering is ook gesproken over de proeftuin ‘Van gas los’ in Sliedrecht Oost.
Het doel van dit project is het bevorderen van duurzaamheid, om zo tot een meer klimaatneutrale samenleving te komen.

Om de woningen in de proeftuin niet langer van gas afhankelijk te laten zijn, worden deze aangesloten op het warmtenet. Dit geplande warmtenet wordt voorzien van warmte die afkomstig is van HVC. Dat is waar ons huisvuil wordt verbrand.
Het eerste deel van het tv-programma ‘De Vuilnisman’ (Zondag om 20.25 uur op NPO2), maakt duidelijk dat de vuilverbrandingsinstallaties in Nederland niet rendabel zijn.
De hoeveelheid aangeboden huisvuil in NL is hiervoor te weinig. Om de installaties rendabel te maken, worden scheepsladingen huisafval uit het buitenland ingekocht om deze installaties draaiende te houden. Hoezo duurzaam!?
Daarnaast, mocht de installatie van HVC stil vallen door gebrek aan huisvuil, wordt er geen warmte geproduceerd. De Sliedrechtse huishoudens zullen hierdoor letterlijk in de kou komen te staan.
En dan hebben we het nog niet eens over de problemen rondom de financiering, maar puur over wat ons daarna te wachten staat...

Maar wat nu? Wat zijn de alternatieven?
Er zijn - naast het isoleren van huizen en het plaatsen van zonnepanelen en windmolens - meer alternatieven.
Een van bekendste hiervan is het gebruik van waterstof.
Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof.

Een aantal zaken zijn goed om te benoemen:
1. De technologie om waterstof te produceren is voorhanden, de productie moet enorm opgeschaald worden.
2. Waterstof is m.i. de energiedrager van de toekomst; een belangrijke stap in de energietransitie.
3. Waterstof kan CO2-vrij geproduceerd worden; het zogenaamde ‘groene waterstof’ (mits dit door zonne- of windenergie aangestuurd wordt).
4. Waterstof is beschikbaar voor de transportsector en industrie, nog niet voor huishoudens.
5. Voor huishoudens is een speciale waterstof cv ketel nodig. Het ziet er naar uit dat de installatie hiervan minder ingrijpend is dan de huidige plannen, zeker financieel gezien.
6. De infrastructuur om waterstof te transporteren is voorhanden, dit kan namelijk via het gasleidingennetwerk. Het is kapitaalvernietiging om in Sliedrecht de gasleidingen te verwijderen ten behoeve van het warmtenet. De infrastructuur voor waterstoftransport ligt immers al klaar.

Kortom: Ik zie enorme kansen voor een regionale aanpak in de ontwikkeling van waterstof voor huishoudens. Het beschikbare budget (3,8 miljoen?) kan m.i. beter geïnvesteerd worden in waterstofontwikkeling, gekoppeld aan zonne- of windenergie.

Als de Drechtsteden samen met de overheid, energiebedrijven en investeerders meedoen, is er massa’s geld beschikbaar voor waterstofontwikkeling in de regio.

 

Glawish Safai-Pour
Raadslid PRO Sliedrecht


Reacties

16-04-2021 10:20 - Leo van Teeffelen:

Ik vind deze beschouwing van Glawish Safai-Pour uitermate waardevol. De afleveringen van 'De Vuilnisman', waarin inderdaad werd gesproken over invoer van vuilnis uit andere landen om de vuilverbranding in Nederland rendabel te laten draaien, zijn eyeopeners. Waterstof, opgewekt door zon- en windenergie, is ook naar mijn mening de beste oplossing voor de toekomst.

30-03-2021 23:06 - Jos Bakket:

Gelukkig zijn er nog mensen die nadenken. Bravo. Benut het aardgasnetwerk! Dat voorkomt ook overbelasting van het elektrische netwerk. Ga zo door.

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Geen warmtenet, maar waterstof!