17-04-2025
April / Mei 2025
Op 6 mei zal de raadsvergadering in het teken staan van de bouwplannen aan de Maaslaan en de Middeldiepstraat. Daarachter aan wordt ook de nieuwe huisvestingsverordening besproken. Hierin wordt o.a. vastgelegd:
" ......Tevens wil de gemeente Sliedrecht (toekomstige) inwoners met een economische binding of een vitaal beroep binnen de gemeente en/of regio voorrang geven bij de toewijzing van een woning. Vanuit zorgpartijen ontvangen wij regelmatig signalen dat hun medewerkers geen geschikte woonruimte kunnen vinden in Sliedrecht, terwijl de gemeente deze werkenden juist graag aan zich wil binden. Het is niet alleen prettig voor deze mensen om dicht bij hun werk te wonen; het draagt ook bij aan de sociaal-economische ontwikkeling die de gemeente nastreeft. Aanvankelijk was het de bedoeling om deze voorrang direct op te nemen in de huisvestingsverordening. In de praktijk blijkt echter dat een directe implementatie door marktpartijen, zoals Tablis Wonen en ontwikkelaars, veel tijd en inspanning vergt. Om de samenwerking met deze partijen goed te houden en tot breed gedragen beleid te komen, wil de gemeente de voorrangsregeling voor (toekomstige) inwoners met een nog nader te bepalen economische binding gefaseerd ontwikkelen.".
We gaan eerst eens uitzoeken wat de tijd en inspanning is die het onmogelijk maakt dat het nu niet kan worden ingevoerd.
Maart 2025
De antwoorden zijn er, voor de liefhebber zijn ze hier te lezen.
Samengevat
PRO Sliedrecht onderzoekt in het Dossier Wonen 2025 de mogelijkheden om, net als bij de koopwoningen, ook in de (sociale) huursector te werken met een Doelgroepenverordening. In zo'n verordening zou het mogelijk kunnen zijn om een deel van de huurwoningen eerst aan te bieden aan inwoners van Sliedrecht, mensen die hier werken, of anderen die op een andere manier betrokken zijn. Dit is nog een open gesprek, zonder een voorkeur uit te spreken, om de mogelijkheden te verkennen.
Het grote probleem, denken wij, staat al bij het eerste antwoord "De gemeente Sliedrecht heeft zich samen met de regio gecommitteerd aan een transitie van de regionale samenwerking. Deze transitie is gebaseerd op de implementatieadviezen van adviesbureau Common Eye.Vanwege de regionale opgave zijn de samenhangende visie en het programma voor de volkshuisvesting nu gekoppeld aan dit proces."
Hierdoor vindt dit gesprek nu niet plaats in binnen de Sliedrechtse gemeenteraad maar mogen we nu naar de regio " Op 18 maart 2025 aanstaande, bent u uitgenodigd voor de raadsoploop Smart Delta Drechtsteden." Een regionale bijeenkomst die ditmaal in Sliedrecht wordt gehouden
In 2020 werden wij, als gemeenteraad, door de toenmalige directeur van Tablis Wonen al uitgedaagd dat indien je iets zou willen wijzigen op de Sliedrechste (sociale) huurmarkt " is daar politieke moed voor nodig. Voorlopig hebben we al genoeg uitdaging om dit gesprek lokaal in Sliedrecht te kunnen voeren."
Wordt vervolgd na 18 maart 2025
Regionale PALT-afspraken: De gemeente Sliedrecht werkt samen met andere gemeenten aan een plan voor volkshuisvesting. Dit plan wordt in de tweede helft van mei 2025 gedeeld met de gemeenteraden. Op 18 maart 2025 is er een bijeenkomst voor raadsleden waar hierover meer informatie wordt gegeven.
Onderzoek woningmarkt: Er is een onderzoek uitgevoerd naar de woningmarkt in de regio. De resultaten worden in mei 2025 gedeeld met de gemeenteraden.
Plan van aanpak: Het plan voor volkshuisvesting is aangepast en gekoppeld aan een breder samenwerkingsproces. De nieuwe afspraken voor volkshuisvesting worden naar verwachting in het vierde kwartaal van 2025 of begin 2026 gepresenteerd.
Omzettingsvergunning: Er komt een informatiebrief over de voortgang van de aanpak van onwenselijk gebruik van woningen, de behoefte aan flexwoningen en huisvesting voor arbeidsmigranten. Deze brief wordt in het tweede kwartaal van 2025 verstuurd.
Verwerking plan van aanpak in regionale afspraken: Het plan voor volkshuisvesting wordt afgestemd met andere gemeenten in de regio. De gemeente Sliedrecht wil het plan ook in bredere overleggen over wonen en economie bespreken.
Aanvulling februari 2025
In december 2024 zijn we begonnen met dit dossier om antwoorden te vinden over de mogelijkheden voor het huren of kopen van een woning in Sliedrecht in 2025.
Veel plannen in het dorp worden pas de komende jaren uitgevoerd, dus ze bieden nu geen oplossing voor de woningmarkt. We zijn eerst gaan kijken naar de mogelijkheden binnen de huidige afspraken over de verhuur van sociale huurwoningen. De huurprijs van een sociale huurwoning is inmiddels gestegen tot € 900,07 per maand. Omdat we hier als lokale politiek geen invloed op hebben, nemen we dit alleen ter kennisgeving.
Binnen de sociale huursector worden er dit jaar nieuwe afspraken gemaakt (zie de antwoorden hieronder). Deze worden in het eerste kwartaal van 2025 bekendgemaakt. Aangezien er nog 31 dagen resteren in dit kwartaal, gaan we navraag doen naar een planning met concrete data. Het doel is te kijken of er afspraken gemaakt kunnen worden die onze huidige of toekomstige inwoners voorrang kunnen geven. Zo willen we wellicht het aantal sociale huurwoningen dat nu aan bewoners van buiten Sliedrecht wordt verhuurd (5,2 van de 10 woningen) omlaag brengen.
Een ander instrument dat we lokaal kunnen gebruiken, is kamerbewoning. Via een omzettingsvergunning is het mogelijk om meer dan drie personen in een woning te laten wonen door kamers te verhuren.
We zetten de feiten 2025 op een rij:
Hoeveel vergunningen voor onzelfstandig wonen zijn per 1 januari 2025 actief?
Hoe wordt er geregistreerd?
Nu, een jaar later, is het nog niet duidelijk of er beleid komt om woningen beschikbaar te houden voor reguliere woningzoekenden. Wat is de meldingsbereidheid van vastgoedeigenaren? Dat is een van de vragen die we willen beantwoorden.
We blijven de gegevens verzamelen en willen zo snel mogelijk het gesprek aangaan over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) die we hebben om in 2025 iets concreets te doen.
Vragen of opmerkingen reageer hier onder of stuur ons een bericht / appen kan via 06-14542533
Wat vooraf ging:
Eind november zijn er op onze sociale media kanalen al suggesties gedaan over het verdelen van sociale huurwoningen in Sliedrecht. Om het gesprek te kunnen starten hadden we eerst wat feiten nodig. Die ontvingen wij afgelopen week:
Waar ging het ook alweer over?: In 2023 hebben wij de gegevens 2020/2023 opgevraagd en schreeft Sliedrecht24 het op " .... lokale politieke partij PRO Sliedrecht vroeg de verhuisbewegingen vanuit Woonkeus op over de jaren 2021, 2022 en 2023 (tot op heden). De partij was nieuwsgierig verdeling hoeveel woningen de afgelopen jaren aan een Sliedrechtse inwoner of van buiten het dorp zijn verhuurd. “Over het eerste halfjaar van 2023 gaat het om 132 huizen waarvan er 81 zijn verhuurd aan mensen van buiten Sliedrecht. Dat is 61,36 %”, zegt raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht). "
In 2020 werd de gemeenteraad van Sliedrecht al uitgedaagd door de toemalige directeur van tablis Wonen. "Om het systeem te wijzigen is er politieke moed nodig" De gemeenteraad heeft toen de handschoen niet opgepakt de nieuwe afspraken werden gemaakt. De afspraken leest u vaker in de media onder de naam PALT afspraken. De fractie van PRO Sliedrecht gaat de komende weken gebruiken om eens te kijken of en zo ja hoe we een antwoord kunnen geven op de vraag naar een betere verdeling van huurwoningen in Sliedrecht
Voor de liefhebbers hieronder de beantwoording. Vragen of opmerkingen reageer hier onder of stuur ons een bericht
Op 28 november 2024 heeft u technische vragen gesteld over de PALT afspraken en Proef Doelgroepen. Hierbij stuur ik de beantwoording op deze vragen.
Vraag 1: Klopt het dat de huidige PALT afspraken lopen tot eind 2025?
Ja, het klopt dat de huidige (regionale) Prestatie Afspraken Lange Termijn (PALT) eindigt op 31 december 2025.
Vraag 2: Hoe, wanneer en op welke wijze wordt het proces doorlopen tot de nieuwe afspraken?
Smart Delta Drechtsteden heeft samen met de woningcorporaties een nieuw onderzoek laten uitvoeren naar de ontwikkelingen op de woningmarkt. Dit, in combinatie met andere ontwikkelingen zoals de Woondeal, de aankomende Wet versterking regie volkshuisvesting en diverse landelijke en provinciale programma’s, vraagt om een nadere positionering van de regio. Momenteel wordt gewerkt aan een plan van aanpak om tot een samenhangende visie en een programma voor de volkshuisvesting te komen. Zodra deze stukken gereed zijn, zullen deze met de gemeenteraden in de regio worden gedeeld.
Vraag 3: Welke rol heeft de gemeenteraad hierin?
Dit plan van aanpak wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 opgeleverd. Hierin zal ook aandacht besteed worden aan de wijze waarop de verschillende gemeenteraden in de Smart Delta Drechtsteden worden betrokken.
Vraag 4: Op welke wijze wordt hierin de proef inzake de voorrangsregeling voor mensen met vitale beroepen verwerkt? Ten aanzien van de proef de vraag wanneer de eerste resultaten worden gedeeld met ons als gemeenteraad?
De voorrangsregeling voor mensen met vitale beroepen is geen regionale ambitie, maar wordt opgenomen in de lokale huisvestingsverordening. In regionaal verband wordt deze verordening aangepast en in het tweede kwartaal van 2025 vastgesteld. Dit moment wordt benut om de voorrangsregeling voor mensen met vitale beroepen in de lokale huisvestingsverordening op te nemen. Het betreft geen proef.
Vraag 5: Ten aanzien van de proef de vraag wanneer de eerste resultaten worden gedeeld met ons als gemeenteraad?
In het eerste kwartaal van 2025 wordt de aangepaste huisvestingsverordening aangeboden aan de agendacommissie.
Timo Pauw
Reacties
15-03-2025 08:08 - Mirjam:
Kijken jullie ook naar hoeveel mensen uit sliedrecht reageren op een woning? En is t ook voor de cijfers goed om te kijken naar hoeveel mensen sliedrecht uitgaan en elders in regio gaan wonen,Laat een reactie achter