Technische vragen Ruimtelijke Visie

20-10-2021

Afgelopen maand stelde raadslid Timo Pauw een aantal verduidelijkende vragen over de Ruimtelijke Visie. Hier plaatsen wij de vragen de inmiddels ontvangen beantwoording van het College.
 

Vraag 1. Kunt u aangeven wat wordt bedoeld met de verdichting op het Burgermeester Winklerplein?
Antwoord: Zoals Sabien Thomaes in haar presentatie aangaf zijn er enkele locaties die zich lenen voor verdichting door de aanwezigheid van voorzieningen. Met verdichting doelen wij op meer vierkante meters programma door het toevoegen van woningen in verschillende prijscategorieën.
Het Burgemeester Winklerplein is een van die locaties. Heel binnenkort zult u als raad bijeenkomen voor de concrete uitwerking in een stedenbouwkundig plan.

Vraag 2. De provincie stuurt aan op het programma betaalbare woningen, waarom wijken wij daar in Sliedrecht daarvan af met middel en hoog segment?
Antwoord: De provincie Zuid-Holland kent het programma Bouw mee! Hiermee wordt nieuwbouw gestimuleerd met extra aandacht voor betaalbare woningen. De provincie zet daartoe een aantal instrumenten in: regionale afspraken, subsidies en inzet van haar eigen organisatie. Binnen onze regio is afgesproken dat het percentage sociale huur binnen Sliedrecht niet zal toenemen omdat wij hier relatief hoog scoren ten opzichte van de andere gemeenten. De nadruk op het middel en hoger segment is ook verwoord in het Lokaal Uitvoeringsprogramma wonen 2019 en andermaal in de Koers 2030. Wij willen benadrukken dat nieuwbouw in deze segmenten veel effect heeft op de doorstroming en daardoor indirect een veelvoud aan woningen in het betaalbare segment vrijmaken. Dit alles neemt niet weg dat betaalbare woningen (huur en koop) wel degelijk onderdeel uitmaken van het nieuwbouwprogramma. Door de realisatie van 2500 woningen zal
overigens in absolute zin het aantal sociale woningbouw licht stijgen.

Vraag 3. Graag ontvangen wij een overzicht van de gronden in Sliedrecht Noord die in het bezit zijn van de gemeente Sliedrecht.
Antwoord: Zie bijgevoegde kaart met het gevraagde overzicht. (Onderaan deze pagina)

Vraag 4. Wordt er in Sliedrecht Oost ook gekeken naar de woningbouw opgave in combinatie met de nieuwbouw van de scholen aan de Valkweg?
Antwoord: Ja, beide initiatieven versterken elkaar. De herstructurering van Oost betreft niet alleen een upgrade van de woningen en van de buitenruimte, maar ook nieuwbouw van de scholen aan de Valkweg.

Vraag 5. Akro stelde dat de ambities van de gemeente Sliedrecht stroken met de marktambities. Kunt u aangeven hoe dit valt te plaatsen in de wensen die wij horen over starterswoningen en goedkope woningen in Sliedrecht (beeldvormende vergadering Wonen)?
Antwoord: Zoals Walter Stam aangaf is er in Sliedrecht behoefte aan meerdere woningtypes waaronder starterswoningen, zie dia 51. Voor wat betreft de behoefte aan betaalbare/goedkope woningen verwijzen wij naar het antwoord onder 2.

Vraag 6. Wij kennen de plannen Sliedrecht Buiten die (deels) gedekt worden door de verkoop Stationspark 3. Kunt u aangeven in welke richting u denkt ten aanzien van de kostendekking voor de bruggen en tunnels onder / boven de A15?
Antwoord: Wij denken op dit moment aan verschillende dekkingsbronnen voor de benodigde infrastructuur: een vorm van kostenverhaal op nieuwe ontwikkellocaties in de gemeente, subsidies vanuit andere overheden en eigen middelen. Het Fonds Ruimtelijke Vernieuwing zal vervolgens een rol spelen
bij het ontvangen en verdelen van deze geldstromen.


Bijlage bij het antwoord op vraag 3:

Klik op de afbeeldingen voor een groter beeld


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Technische vragen Ruimtelijke Visie