reactie 14 november

21-11-2023

Afgelopen week, hebben wij een stuk geplaatst op onze website, waarin we verslag deden van de vergadering van 14 november.

Een deel van dit verslag is terecht gekomen op Sliedrecht 24, prima natuurlijk. De berichtgeving leidde tot enkele reacties waarin de suggestie werd gewekt, dat wij vinden dat onze inwoners “in de war zijn”. We hebben zelf de tekst “het spoor bijster gebruikt”. Dit met doel om aan te geven dat het voor onze inwoners, aldus onze waarneming, allemaal lastig te volgen is hoe de procedures over bouwen in Sliedrecht lopen.

Wij vinden het jammer dat dit zo is opgevat, omdat we best begrijpen dat de stap naar het inspreken in de gemeente groot is. Daarom onderstaand een uitleg van hoe de spelregels in de gemeenteraad van Sliedrecht zijn.

Beeldvormende vergadering. In deze vergaderingen mag iedereen meepraten, dus niet alleen inspreken maar echt meepraten en vragen stellen. De vergadering wordt meestal gebruikt door burgemeester en wethouders om iets te presenteren, en het liefst hebben zij dan ook dat raadsleden commentaar geven. Terwijl het zo zou moeten zijn dat raadsleden luisteren naar wat inwoners en/of andere belanghebbenden hierover te vertellen hebben.

Oordeelsvormende vergadering. In deze vergaderingen is er ruimte voor insprekers. Iedere inspreker heeft 5 minuten de tijd om te vertellen wat zij kwijt willen. Dit mag gaan over van alles en nog wat, dus niet alleen agendapunten. Als er meerdere insprekers zijn, staat er in de spelregels dat er maximaal 30 minuten gereserveerd zijn voor insprekers. Dit kan natuurlijk uitlopen als de raadsleden vragen stellen aan de insprekers.

Besluitvormende vergadering. In deze vergaderingen is er ruimte voor insprekers. Iedere inspreker heeft 5 minuten de tijd om te vertellen wat zij kwijt willen. Dit moet wel gaan over onderwerpen die op de agenda staan. Als er meerdere insprekers zijn, staat er in de spelregels dat er maximaal 30 minuten gereserveerd zijn voor insprekers. Dit kan natuurlijk uitlopen als de raadsleden vragen stellen aan de insprekers.

Wij benadrukken nogmaals, dat iedereen vrij is om in te spreken, zodat de raadsleden van alle partijen hetzelfde te horen krijgen. Uiteraard zijn de individuele raadsleden van PRO Sliedrecht altijd bereikbaar op andere momenten dan de raadsvergaderingen.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht