PRO Sliedrecht over het oversluiten leningen gemeente

26-10-2020

Het college van Burgemeester en Wethouders wilde de leningen van de gemeente opnieuw afsluiten tegen een lagere rente. Hierdoor zouden de jaarlijkse kosten lager worden en misschien wel terug kunnen naar nul. Gemeenten kunnen nu eenmaal goedkoper lenen. Het college gaf hierbij aan dat dit een jaarlijks voordeel oplevert van € 360.000. Maar hiervoor moest er wel een vergoeding aan de Bank Nederlandse Gemeente betaald worden. Het college van SGP-CU/CDA/PvdA wilde hiervoor € 3.000.000 reserveren.
PRO Sliedrecht vond dat bedrag veel te hoog. De (3) oude leningen zouden nog doorlopen tot 2029 en elk jaar zou daar ook nog op afgelost worden. PRO Sliedrecht had uitgerekend dat de kosten voor de rentes in deze 9 jaar opgeteld niet hoger uit zou komen dan € 1.700.000. Een boeterente voor vervroegd aflossen van € 3.000.000 zou dan wel een hele hoge prijs en verspilling zijn geweest.

PRO Sliedrecht heeft daarom bij de behandeling van de kadernota een amendement ingediend. Wij vonden € 1.800.000 wel genoeg. Dat is inclusief een vergoeding voor extra kosten. PRO Sliedrecht zag ook wel het voordeel in van jaarlijks minder kosten. Huizenbezitters doen dit ook wel vaker met hun hypotheek. Na discussie in de raad en een toezegging van de wethouder (Piet Vat) hebben wij deze weer ingetrokken. De wethouder zou zich ervoor gaan inzetten dat het bedrag van de boete lager uit zou komen.

Inmiddels zijn we twee maanden verder en zien we dat de leningen opnieuw zijn afgesloten tegen een negatieve rente van 0,05%. Wat waren dan de kosten hiervoor: € 1.800.000. Precies het bedrag wat PRO Sliedrecht hiervoor wilde uitgeven.

Kortom betekent dit dat we € 1.200.000 in de “pocket” houden. Deze worden nu opgenomen in het fonds voor financieel kwetsbare inwoners.

 

Rob Penning
Burgerraadslid PRO Sliedrecht

 


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
PRO Sliedrecht over het oversluiten leningen gemeente