Waarom het Sliedrechtse vuur aangewakkerd moet worden

21-08-2021

Precies twee jaar geleden stopte PvdA Sliedrecht met de protestactie “Retour Afzender”. Tijdens dit protest fietsten verschillende gemeenteraadsleden (waaronder ook PRO Sliedrecht en Slydregt.nu) en inwoners elke zaterdag de brug naar Dordrecht over om emmers met vervuilde grond te dumpen voor de poorten van vervuiler Dupont/Chemours.

De actie werd destijds opgeschort omdat de aanjager (PvdA-Sliedrecht) hiertoe besloot na een werkbezoek van de PvdA-fractie uit de Tweede Kamer en PvdA-leden van de staten van de Provincie Zuid-Holland. Dupont/Chemours beloofde het leven te beteren en allerlei afspraken werden gemaakt ten behoeve van de gezondheid van onze inwoners. Wij als gemeenteraadsleden gaven de chemiereus het voordeel van de twijfel en namen gezamenlijk een afwachtende houding aan.

Toch trapte niet iedereen in de mooie praatjes; een aantal inwoners ging uit van de leus "eerst zien, dan geloven" en besloot om op persoonlijke titel verder te gaan met demonstreren. Johan Lavooi, Kees van der Hel en Ton Schippers gingen onvermoeid door en zorgden ervoor dat ook de  afgelopen twee jaar elke week grond en/of water gedumpt werd voor de poort.
Helaas bleken zij gelijk te krijgen; twee jaar later is er nog niets veranderd en is er niets van de beloften van Dupont/Chemours terecht gekomen.

Toen PRO Sliedrecht afgelopen week door hen werd benaderd om deze zaterdag 21 augustus mee te doen aan het vijfenzeventigste protest, besloten we om opnieuw aan te haken. Namens onze partij toog ik daarom vanmorgen samen met mijn gezin naar Dordrecht om uit naam van PRO Sliedrecht steun te betuigen aan de actievoerders. Tijdens gesprekken die ik daar had, werd pijnlijk duidelijk dat de interesse vanuit zowel de politiek en bestuur als de inwoners vrijwel nihil is, terwijl dit toch een onderwerp is dat iedereen aan gaat.

Je zou je kunnen afvragen waarom deze heren – ook als de voorgaande vierenzeventig keer op het eerste gezicht niets hebben uitgehaald en het voelt alsof het niemand iets kan schelen – toch door blijven gaan met deze actie en zich blijven inzetten voor het welzijn van ons hele dorp, terwijl het dorp zelf daar blijkbaar geen boodschap aan heeft. Waarom deze moeite doen, als het (bijna) niemand interesseert, als het er op lijkt dat het geen effect heeft?

Het antwoord is -zo heb ik vandaag gemerkt- heel simpel.
Vuur kan levend zijn zonder dat er vlammen te zien zijn. Het kan lang blijven smeulen, bijna onzichtbaar, wachtend. Maar zodra je het aandacht geeft, zodra er zuurstof bij komt, kunnen de vlammen hoog oplaaien, met grote gevolgen.

De actiegroep die de afgelopen twee jaar zo moedig is doorgegaan, is het smeulende vuurtje in dit verhaal. Haast onzichtbaar, zonder veel direct effect, maar wachtend. Het enige wat zij nodig hebben, is zuurstof.
Zuurstof in de vorm van aandacht.
Aandacht in de vorm van medestanders.
Medestanders in de vorm van inwoners, de lokale politiek, wethouders, burgemeester, landelijke media, landelijke politiek. Zolang we niet allemaal samenwerken en in plaats daarvan vanuit de vermeende veiligheid van onze huizen onze schouders blijven ophalen -of alleen maar kritiek leveren zonder zelf actie te ondernemen of met alternatieven te komen- blijft dit vuurtje smeulen, blijven de grond en het water in Sliedrecht zwaar vervuild en mogen we geen groenten en fruit uit eigen tuin eten.
Wij hebben met z’n allen de kracht om hier iets aan te veranderen, maar dat kan alleen als we de handen ineen slaan en het niet overlaten aan een handjevol standvastige mensen.

Laten we het Sliedrechtse vuur aanwakkeren, de fakkel doorgeven en duidelijk maken dat wij, inwoners van Sliedrecht, achter deze heren staan. Dat we opkomen voor ons recht op een leefomgeving zonder giflozingen. Dat we het niet langer pikken dat er miljoenen verdiend worden over de rug van onze gezondheid.

Mijn eigen vuur is (opnieuw) aangewakkerd. Vanaf aanstaande zaterdag 28 augustus sluit ik mij namens PRO Sliedrecht (opnieuw) aan bij de actievoerders. Wie mee wil, kan zich om 10.00 met de fiets melden bij Baanhoek, onderaan de brug naar Dordrecht of -als fietsen niet lukt- met de auto om 10.30 bij de poort van Dupont.

De heren zijn daar sowieso elke week om die tijd. Ik volgende week ook. Zie ik je/u daar?

Maria Stam
Gemeenteraadslid PRO Sliedrecht


Reacties

22-08-2021 13:39 - Kees van der Hel:

Enorm veel dank (meer dan ik kan zeggen) voor deze onverwachte support!

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Waarom het Sliedrechtse vuur aangewakkerd moet worden