Moltalk

15-01-2020

Soms worden gemeenteraadsleden vertrouwelijk over zaken geïnformeerd.
Laatst gebeurde dat over mogelijke daders van de autobranden kort voor oud & nieuw. Het bericht van Van Hemmen kwam “achter een slotje” in het vergadersysteem van de gemeenteraad. “Achter een slotje” betekent dat het bericht door een beperkt aantal mensen kan worden gelezen ( gemeenteraadsleden, burgerraadsleden, collegeleden en een handjevol ambtenaren).

Enkele dagen later verscheen het bericht (bijna) woordelijk op Sliedrecht24. Zeker wetend, dat Sliedrecht24 geen toegang heeft “achter een slotje”, heeft de redactie die informatie dus van iemand met toegang gekregen.
Dat Sliedrecht24 met deze informatie aan de slag gaat is het goed recht van de redactie, want niets is zo spannend voor de buitenwereld als iets waar geheim of vertrouwelijk op gestempeld is.
Maar degene, die het bericht doorgaf, neem ik het wel degelijk kwalijk. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurde en van de weeromstuit besloot het college al eerder om supergeheime (die zijn er ook nog) stukken niet meer in het informatiesysteem te zetten. Als je die wilt lezen moet je naar het gemeentekantoor. En dat maakt het werk van raadsleden echt stukken lastiger. Als je in het weekeinde de vergaderstukken voorbereidt, heb je pech, want dan is het gemeentekantoor dicht. 

Al eerder vroeg ik Van Hemmen dat “lekken” tot op de bodem te laten uitzoeken. Dat zou zo maar flink wat geld kunnen gaan kosten. Maar dat het is me wel waard om als raadslid mijn werk goed te kunnen doen en ook wel om te zien wie er op uit is de collega-raadsleden zich te laten afvragen wie de mol is. 

Gerrit Venis
Fractievoorzitter PRO Sliedrecht


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Moltalk