Column: De energie-spagaat

11-02-2021

Deze week in Het Kompas; de raadspraat-column van ons raadslid Wim Blanken.

 

Kolen op het vuur, extra blokken in de haard, de oliekachel een standje of 2 hoger en stoken maar, want brr het is koud. Wollen sokken aan in bed en een tweede deken. ’s Morgens ijsbloemen op het enkelglas slaapkamerraam…
Een fragment uit een sprookje van Hans Christian Andersen? Nee, zeker niet!

En toen was er aardgas. Alles werd omgebouwd, nieuwe branders in het fornuis. De centrale verwarming deed zijn intrede, met de thermostaat vastgeschroefd op 21o C en de sokken konden ook ’s winters uitblijven. We reden wat af in onze slurpende bolides. Elektriciteit gebruikten we als water uit de kraan. Hoe meer, hoe beter. Wat een luxe!

In 1972 zag het rapport van de ‘Club van Rome’ het licht. Dit luxeleventje konden we, volgens dit selecte gezelschap, op deze manier niet langer dan 100 jaar volhouden. De overbevolking en de overmatige toepassing van bestrijdingsmiddelen en vooral het uit de hand lopende gebruik van de fossiele brandstoffen en de daaraan gekoppelde milieuvervuiling, zou de wereld tot de afgrond brengen. Nu, bijna 50 jaar na dat rapport, zijn we er eindelijk van overtuigd, dat we zuinig moeten zijn op onze ‘aardkloot’. We staan voor een enorme uitdaging! Ook in ons eigen Sliedrecht moeten we ons deel leveren aan de z.g. energietransitie. Het gebruik van duurzame energie stimuleren en mogelijk maken. Dit ligt nu op het bord van de gemeenteraad. We moeten keuzes maken in hoe, wat en waar, of we nu willen of niet! Sluiten we heel ons dorp op het warmtenet aan, zoals er nu in de proeftuin Vogelenbuurt staat te gebeuren? Kunnen de bewoners van deze woningen, de kosten van deze ombouw wel dragen? Bouwen we een eigen kleine kernenergiecentrale in het Groene Hart, of gaan we windmolens van 200 meter hoog langs de A15 neerzetten? Zetten we het Sliedrecht ten noorden van het spoor vol met zonnepanelen, i.p.v. daar in de toekomst te voetballen of op een andere manier te recreëren?

Ik hoor u zuchten, kreunen, wellicht ook schreeuwen en misschien gebruikt u nog andere ‘krachttermen’. “Dat alles niet in mij achtertuin!” Maar heeft u dan een antwoord op dit probleem? Zo ja? Laat het mij en de rest van uw gemeenteraad dan per direct weten!

Wim Blanken, PRO Sliedrecht


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Column: De energie-spagaat