Zomerreces 2024 deel 2

12-09-2024

Update

Serie vragen 1 en serie 2 hebben wij uitgezet en op 12 september kwam het antwoord. U leest ze hier

Wat vooraf ging

In de afgelopen weken is er in de media veel geschreven over een nieuw raadsbesluit over de Noord Zuid Verbinding, een kwartaalrapportage hierover en raadsbesluiten over een nieuw te nemen besluit voor een nieuw krediet. 

Buiten de helaas nog onvermijdelijke persoonlijke verwensingen naar mede raadsleden en bestuurders krijgen wij en lezen wij ook veel vragen over wat er nu precies aan de hand is. Eerlijk is eerlijk ook voor mij als raadslid het even zoeken maar zoals mij het vroeger is geleerd helpt het mij om het het op een rij te zetten. Ik hoop u als lezer ook, indien er verdere vragen zijn hoor ik dat graag.

23 april 2024: De besluitvormende raadsvergadering. Buiten het krediet van € 3,8 miljoen stond in het oorspronkelijke raadsbesluit het volgende beslispunt "Onder voorwaarden in te stemmen met een voorbereidingskrediet van € 3,8 miljoen, waarvan € 1,9 miljoen wordt afgedekt door en bijdrage van derden" 

In de oordeelsvormende vergadering voorafgaand aan de besluitvorming ( de vergadering dus waar we elkaar proberen te overtuigen) is er al kort gesproken over dat beslispunt want er staat eigelijk niks concreets. Het mooie van het proces wat daarop volgende is dat voor en stegenstanders van het besluit samen hun best deden de gemeenteraad van Sliedrecht, als eindbeslisser, in positie te brengen.

Via een amendement (voorstel tot wijziging) hebben 3 partijen zijnde de SGP-ChristenUnie, PRO Sliedrecht en de VVD de wijzging ingediend. Dit werd gesteund door alle raadsleden.

Het was dus: "Onder voorwaarden in te stemmen met een voorbereidingskrediet van € 3,8 miljoen, waarvan € 1,9 miljoen wordt afgedekt door en bijdrage van derden;

en werd dus"Onder de voorwaarde, dat er een overeenkomst is met projectontwikkelaars voor 1 juli 2024, in te stemmen met een voorbereidingskrediet van € 3,8 miljoen, waarvan € 1,9 miljoen wordt afgedekt door een bijdrage van derden;" 

Zoals ik al aangaf zowel de voor als tegenstanders van de verbinding in deze vorm wilde in harmonie en besluit nemen dat helder en toetsbaar is. Ik heb die avond nog geprobeerd te achterhalen hoe het college dit voor zich zag. De notulen nalezend gaf het college hier handig antwoord op. Wij hebben dit destijds laten gaan want het besluit is helder.

Na in de bekende wandedgangen wat geroepen te hebben kwam er op 26 juni een brief van het college. U krijgt volgende week nieuws.

Op  2 juli  een bericht van het college " ....ijdens de besluitvormende raadsvergadering op 23 april jl. heeft uw raad over het voorstel ‘Noord Zuidverbinding – De Groene Verbinding’ besloten (amendement A10.2) om onder de voorwaarde dat er een overeenkomst is met projectontwikkelaars op 1 juli 2024 een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen. Tijdens de raadsvergadering heeft wethouder Spek aangegeven de term overeenkomst op te vatten als overeenstemming." 

Lees de brief van het college van 2 juli. Tijdens de algemene beschouwingen van 8 juli werd al duidelijk dat de impact van het besluit van 23 april een beetje was onderschat. Waar wij dachten dat de voor en tegenstanders elkaar gevonden handen bleken de gevolgen van dit besluit voor een meerendeel van de collega raadsleden niet helemaal de bedoeling.

Dat een raadslid ook in de zomervakantie wakker moet blijven merkte wij op toen wij op 23 juli in eerste instantie dit bericht van het college.Hierin de samenvatting hoe het college tegen het genomen besluit aankijkt naar aanleiding van de oproepen van 8 juli. "Vervolgens heeft een substantieel deel van de raad het college opgeroepen om vertraging van het ontwerpproces te voorkomen. Wethouder Spek heeft toegezegd u deze zomer te informeren over de mogelijke maatregelen om vertraging te voorkomen. Via deze CIB informeert het college u over wat er op korte termijn moet, wat er mogelijk is en hoe wij daarmee omgaan." 

Verder schrijft het college dat sommige onderzoeken nu moeten gebeuren, over de kosten ( € 160.000) schrijft het college  "Wat is mogelijk en hoe gaan we daarmee om? We verwachten de genoemde kosten vooralsnog te kunnen dekken uit de reeds toegekende middelen voor de Noord-Zuidverbinding, het Programma Ruimtelijke Vernieuwing en een nog aan te vragen nieuwe subsidie welke specifiek verstrekt wordt voor het uitvoeren van onderzoeken ten behoeve van stedelijke ontwikkeling. Verantwoording over deze uitgaven vindt plaats via de reguliere planning & control cyclus." 

Het verhaal vervolgt het verhaal zich met een een tweede eis van de raad, ook unaniem gesteund door alle raadsleden, geeft ons een elke kwartaal een overzicht. Dit overzicht verscheen op 30 augustus.

Te lezen valt dat:

  • " ........ De gemeenteraad heeft op 23 april €190.000 euro beschikbaar gesteld voor de eerste uitwerkingen. Er is momenteel nog geen overeenstemming bereikt over de bijdrage vanuit de marktpartijen". 

De gemeenteraad heeft besloten dat:

  • Onder de voorwaarde, dat er een overeenkomst is met projectontwikkelaars voor 1 juli 2024, in te stemmen met een voorbereidingskrediet van € 3,8 miljoen, waarvan € 1,9 miljoen wordt afgedekt door een bijdrage van derden;" 

Tussen deze twee zaken dus dus wat licht.

 

Indien u lezenvan dit stuk nog vragen heeft dan horen wij dat graag

 

 

Namens de fractie.

Timo Pauw 

Raadslid

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Zomerreces 2024 deel 2