VN verdrag

01-05-2019

In het verkiezingsprogramma van PRO Sliedrecht Gewoon Sliedrecht 2018-2022 schrijven wij;

“Het verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van personen met een handicap wordt meer de norm in gemeentelijke en regionale beleidsstukken, uitvoeringen van voorzieningen en ons dagelijks doen en denken.”

En ook in het u bekende eindadvies van de PRO Sliedrecht werkgroep Woonvisie stellen we dat Sliedrecht dient te voldoen aan de uitgangspunten van het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.

Sinds juli 2016 is er een VN-verdrag Handicap. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert. In juni 2018 is er een VN Programma verschenen over implementatie van dit verdrag.

Om duidelijk te krijgen wat er binnen Sliedrecht wel of niet gebeurd ter verbetering stellen wij vragen aan het college. Naar aanleiding van de antwoorden bepalen wij onze vervolgstap.

Vraag 1:
Bent u bekend met het VN Programma Onbekend Meedoen implementatie VN verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap dat op 1 juni 2018 o.a. aangeboden is aan gemeenten?

Vraag 2:
Zo ja, welk beleid heeft u hieruit overgenomen/opgepakt en kunt u beschrijven hoe dat beleid de komende jaren (tot 2022) is verwerkt in bijv. uw Uitvoeringsprogramma?

Vraag 2A:
Zo nee, bent u bereid om dit Programma per direct op te pakken en te verwerken in uw beleid?

Vraag 3:
Welke activiteiten heeft u sinds aanbieding bovenstaand Rapport gerealiseerd?


Vraag 4:
Heeft Sliedrecht een ambassadeur gehandicaptenzaken?

Vraag 5:
Zo ja, wie is deze persoon en aan welke organisatie/vereniging is deze eventueel gekoppeld?

Vraag 5A:
Zo nee, waarom niet?

Vraag 6:
Is het correct dat er in 2018 contact is geweest vanuit Zorg en Welzijn met een vertegenwoordiger van vereniging inclusieverenigt.nl?

Vraag 7:
Zo ja, welke (vervolg) afspraken zijn hier gemaakt?

Vraag 8:
Bent u bereid om in alle raadsvoorstellen een vast item op te nemen onder kopje “Kader stellende en controlerende aspecten t.b.v. de gemeenteraad, net zoals o.a. Financiën en Duurzaamheid daar onderdeel van maken?

Vraag 9:
Zo ja, per wanneer?

Vraag 10:
Zo nee, waarom niet?

Het college gaat ons binnen 30 dagen antwoorden

Vragensteller : Peter de Borst


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
VN verdrag