Sliedrecht Noord 1 juli

03-07-2024

Voor vanavond hebben wij 2 vragen ingediend over het raadsbesluit van 23 april waarbij € 3,8 miljoen euro is vrijgegeven aan het college om te komen tot de definitieve plannen van de de noord zuid verbinding. ( Voorbereidingskrediet).

Omdat door het college Sliedrecht Noord ( woonwijk) en het viaduct aan elkaar verbonden zijn was het logisch om een amendement ( wijziging op het voorgestelde besluit) te steunen en mede in te dienen.

In dit amendement werd de opdracht gegeven dat het krediet pas mag worden uitgegeven als er een overeenkomst is met de projectontwikkelaars die gaan bouwen in Sliedrecht Noord. Dit is o.a. belangrijk omdat de ontwikkelaars de helft van die 3,8 miljoen gaan meebetalen aan de voorbereiding.

Uiteindelijk stemde wij tegen het gehele besluit maar een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor.

Dan is het dus de realiteit en al is het besluit wel een stukje beter geworden door deze wijziging.

Op 23 april werd door het college al gereageerd op de wijziging en zoals het vaker gaat komt dan de "mag ik het zo lezen" variant op tafel.

Een middel van het college ( en niet alleen het onze) om besluiten van de gemeenteraad die hen niet uitkomt anders te doen uitvoeren dan bedoeld.

Het is te begrijpen dat dit is dat voor een coalitiepartij ( met een wethouder in het college) sneller te accepteren is dan voor een oppositiepartij zoals wijzelf maar een raadsbesluit is een raadsbesluit. En daar staat echt "onder de voorwaarde dat er een overeenkomst is...."

Eerder (26 juni) heeft het college aan de gemeenteraad een Memo gestuurd waarin staat geschreven "Zoals toegezegd in de besluitvormende raadsvergadering van 23 april jl. zou het college op 1 juli 2024 een terugkoppeling geven over de overeenstemming over Sliedrecht-Noord. "

Dit is heel wat anders dan het uitvoeren van een raadsbesluit terwijl de voor en tegenstanders in de gemeenteraad beide vinden dat er een overeenkomst moet zijn .

Het raadsbesluit is helder, de uitleg die collega raadsleden hebben gegeven en wellicht ook gaan geven vanavond ook.

Echter op de bekende toon sloot het college op 23 april het debat af met de woorden "Voorzitter, wij kunnen gewoon 1 juli of 2 juli u mededeling geven of we een onderhandelingsakkoord hebben met de projectontwikkelaars en de documenten die daar bij horen, die zullen later volgen. " .... dat is zeker niet het geval.

We gaan vanavond vragen

1. Welke weg is gevolgd van een raadsbesluit naar wij hebben de gemeenteraad toegezegd dat...

2. Vindt het college nu dat zijn geld uit de 3,8 miljoen mogen uitgeven?

Net name het antwoord op de tweede vraag kan aanleiding zijn voor een vervolg. Dat moet dan ook vanavond zijn want na maandag 8 juli gaat de gemeenteraad met reces...


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Sliedrecht Noord 1 juli