PFOA en GenX in groente en fruit.

01-06-2022

Raadslid Timo Pauw bezocht op 22 maart de informatieavond van de Burenraad van Dupont Chemours.

De uitnodiging was als volgt: 

"De Burenraad van Chemours en DuPont in Dordrecht heeft dinsdag 22 maart jl. een informatieavond voor omwonenden en andere geĂ¯nteresseerden georganiseerd over PFAS (Poly- en perFluorAlkylStoffen), gezondheid en het moestuinonderzoek.".

Dat laatste onderzoek betrof ook Sliedrecht, korte samenvatting is hier te lezen

Omdat in de aankomende agenda's geen uitnodiging zat om de resultaten te bekijken hebben wij navraag gedaan. Het antwoord van het college is

MEMO

Voor : Gemeenteraad, De heer Pauw – PRO Sliedrecht

Van : Wethouder Bijderwieden Datum : 01 juni 2022

Betreft : Technische vraag Moestuinonderzoek Vraag: Rondom de informatievoorziening over de grondtransporten (grond Benedenveer) is er ook gesproken over de uitkomsten van het moestuinonderzoek. Graag vernemen wij wanneer de uitkomst van dit onderzoek beschikbaar is voor de gemeenteraad.

 

Antwoord: U bent eerder via het Logboek Chemours van 5 april 2022 op de hoogte gesteld van de laatste stand van zaken van het moestuinonderzoek. De verwachting was destijds dat de uitkomsten van het moestuinonderzoek circa eind juni gereed zouden zijn. Inmiddels is duidelijk geworden dat de rapporten in ieder geval pas na juni klaar zijn.

Dat is wederom later dan we hadden gedacht. We vinden het belangrijk dat het onderzoek nauwkeurig wordt uitgevoerd. Dat vereist tijd en kennis. Het analyseren van de gegevens is namelijk specialistisch werk, wat niet iedereen kan uitvoeren. RIVM en Arcadis hebben aangegeven de rapporten zo snel mogelijk te willen opleveren.

De verwachting is nu dat dit in de zomer plaatsvindt. Ter volledigheid verwijs ik u naar de brief van 1 juni aan de moestuineigenaren over de laatste stand van zaken van het moestuinonderzoek. Deze brief is ter informatie aan uw raad gestuurd.

Die brief, die uiteraard vandaag toevallig is verzonden leest u hier. Zoals wij het lezen zijn de metingen gedaan maar laten de resultaten op zicht wachten. Dat is helaas niet de eerste keer in dit lange dossier.

 


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
PFOA en GenX in groente en fruit.