Is Sliedrecht voorbereid op de toekomst?

24-12-2020

Op dit moment rijden er in Sliedrecht bijna 11.000 auto’s rond. Het percentage daarvan dat uit elektrische auto’s bestaat, stijgt relatief snel. De aanschaf van dit soort auto’s wordt tenslotte financieel steeds aantrekkelijker. Toch heb ik het idee dat het aantal laadpalen niet evenredig hard meestijgt met de behoefte hier aan, wat mensen ook weer tegen kan houden om tot de aankoop van een emissieloze auto over te gaan.

Het aantal publieke laadpalen in Sliedrecht ligt momenteel rond de dertig en het aantal privé laadpalen ligt een stuk hoger. Maar lang niet iedereen met een auto heeft ook de mogelijkheid om een laadpaal op eigen terrein te plaatsen. Ik vraag me dus hardop af of we de doelstelling van ons kabinet wel kunnen halen, want waar moeten deze oplaadpalen komen, gaan we dit benodigde aantal redden voor 2030 en wie betaalt dit?

Op dit moment kosten de openbare oplaadpalen de gemeente (nog) niks, omdat deze na afgifte van een vergunning geplaatst worden door marktaanbieders. De gemeente maakt echter wel kosten voor het nemen van een verkeersbesluit, het aanbrengen van belijning en het plaatsen van borden. Aangezien dit een plan is van de landelijke overheid, lijkt het mij niet meer dan normaal dat zij ook degenen zijn die hier in het kader van de energietransitie in gaan investeren. Of komt dit uiteindelijk weer op het bordje van onze inwoners terecht?

In 2020 moet elke gemeente een plan hebben waarin staat hoe het elektrisch rijden gefaciliteerd gaat worden. Hierin staat overzichtelijk vastgesteld hoe de infrastructuur van de laadpalen er uit gaat zien, dus op welke plekken de palen geplaatst worden. Als dit voorwerk is gedaan, kan er bij een aanvraag direct bepaald worden waar de laadpaal geplaatst wordt. De vraag blijft of het Sliedrechtse elektriciteitsnet dit allemaal aan kan en of we onze infrastructuur de komende jaren voldoende op orde krijgen.

Met andere woorden: is Sliedrecht wel écht voldoende voorbereid op de toekomst?


Glawish Safai-Pour
Raadslid PRO Sliedrecht


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
Is Sliedrecht voorbereid op de toekomst?