De cirkel is bijna rond

19-05-2019

Er komt – zeer terecht - steeds meer erkenning voor Sliedrechtse inwoners die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Gerrit Venis, raadslid van PRO Sliedrecht, opperde in 2015 om Struikelstenen in ons dorp te laten leggen voor Joodse mensen die hier zijn opgepakt door de bezetter en nooit meer terug zijn gekomen. Een groep enthousiaste mensen sloot zich hierbij aan en Stichting Struikelstenen Sliedrecht was (en is nog steeds) een feit.

De SGP/Christenunie en de PvdA kwamen eerder dit jaar met een motie om de herdenkingsplaat met namen van vermoorde Joodse inwoners vanuit het raadhuis te verplaatsen naar een meer zichtbare plek in ons dorp. Deze motie werd unaniem aangenomen en de plaquette is begin mei verplaatst naar het herdenkingsmonument op de Stationsweg.

Het CDA bracht vorige week een motie in om dit aan te vullen met een gedenkplaat voor alle omgekomen Merwedegijzelaars uit Sliedrecht. Ook deze werd unaniem aangenomen en mede ingediend door PRO Sliedrecht.

Daarmee is de cirkel bijna rond. BIJNA inderdaad, want er is nog steeds een groep mensen die de oorlog niet hebben overleefd, maar in geen van bovenstaande ‘hokjes’ passen.

Daarom pleit PRO Sliedrecht ervoor om ook deze mensen een naam te geven en die een mooie plek te geven, zodat ook zij herdacht kunnen worden en in onze herinnering blijven.

We hopen dat het 4&5 mei Comité hiermee aan de slag gaat, want zo… is de cirkel weer rond.


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
De cirkel is bijna rond