"2500 woninkjes"

17-09-2020

Het is een veelbesproken onderwerp in de Sliedrechtse gemeenteraad; bouwen boven de A15. PRO Sliedrecht is hier sinds het begin fel op tegen: het Groene Hart moet wat ons betreft groen blijven.

Er is meer woonruimte nodig, dát is een feit. Meer mensen scheiden, kinderen gaan op jongere leeftijd uit huis en blijven langer alleen, ouderen blijven langer thuis wonen en het migratieaantal ligt hoger. Maar binnen ons dorp staan veel panden leeg en kunnen nog flink wat woningen gebouwd worden, als we de ruimte die we hebben maar slimmer indelen.

Waarom zouden we dan dat mooie stukje natuur volbouwen, zeker nu we juist duurzaam en vriendelijk voor het milieu willen zijn?

En nu komt dit college (in de wandelgangen het “vreemdelingenlegioen” genoemd) met het plan om “2500 extra woninkjes” te bouwen in Sliedrecht, zoals te lezen is in het nieuwe coalitieakkoord. Excuus; de kadernota bedoel ik.

De PvdA-wethouder die deze uitspraak deed, dhr. Goverde, woont niet in Sliedrecht en vergeet waarschijnlijk dat “2500 woninkjes” bijna 25% van het totaal aantal woningen (11018) is dat ons dorp op dit moment telt. Voor Sliedrechtse begrippen behoorlijk veel dus.

Voorstanders denken dat dit plan positief is, want dan zou er eindelijk woningruimte komen voor starters en mensen met een lager inkomen. Maar helaas!

Op dit moment telt Sliedrecht 36% sociale huurwoningen. Dat is 6% meer dan het landelijk gemiddelde en de ambitie is om dit terug te brengen naar 30%.

Dit houdt in dat van die 2500 nieuwe woningen in 10 jaar tijd, slechts 150 sociale huurwoningen zijn. En het is echt niet zo dat mensen van binnen Sliedrecht hier voorrang op hebben.

De kans dat Sliedrechters hier de vruchten van plukken, is daarom heel klein. De vraag is dus: voor wie bouwen we die 2500 woningen dan eigenlijk? Horen wethouders van Sliedrecht niet juist het beste voor onze inwoners te willen?

Daarbij: de grond waar deze woningen gepland staan is eigendom van boeren die heel goed weten voor welke prijs ze hun land kunnen verkopen. En die kosten moet een projectontwikkelaar ergens mee terugverdienen, dus de gedachte dat er veel betaalbare woningen bij komen, is een illusie.

Wat wèl zou helpen, is opnieuw kijken naar het huidige woningverdeelsysteem. Dit kan veel eerlijker, zodat iedereen meer kans heeft op een geschikte woning. Een Sliedrechtse wethouder, die hier woont en het dorp kent, zou dit weten.

Dan hebben we die “2500 woninkjes” helemaal niet nodig en kan het Groene Hart mooi groen blijven.

Maria Stam

Raadslid PRO Sliedrecht


Reacties

Geen reacties

Laat een reactie achter

* Dit veld is verplicht
"2500 woninkjes"